Home
Wprowadzenie
Programy
Inne
 

Choroby powodowane przez patogeniczne bakterie


Słownik niezrozumiałych pojęć tutaj


Wprowadzenie

Bakterie są prokariotami. Są one mikroorganizmami jednokomórkowymi z cytoplazmą otoczoną błoną komórkową i ścianą komórkową. Cytoplazma zawiera rybosomy i materiał genetyczny (DNA, nukleotyd) nie otoczony błoną. Bakterie są zatem mikroorganizmami nie posiadającymi jądra, którego obecność wyróżnia organizmy eukariotyczne nadkrólestwa Eukaryota.

Budowa komórki bakterii: ściana (a), błona cytoplazmatyczna (b), cytoplazma (c), mitochondrium (d), rybosomy (e), nukleotyd (f), wić (g)

Bakterie są mikroorganizmami stosunkowo małymi. Wymiary typowej komórki bakterii pałeczkowatej wynoszą około 1 x 3 µm.

Ze względu na kształt bakterie dzieli się na kuliste, pałeczkowate i spiralne. Różnorodność bakterii wyraża się również różnym składem chemicznym ich ściany komórkowej i cytoplazmy. Różnica ta ujawnia się w wyniku barwienia komórek bakterii metodą Grama. Według tej metody bakterie najpierw poddaje się działaniu fioletu krystalicznego, następnie roztworu jodu w jodku potasu (płyn Lugola) i w końcu alkoholu. Zadaniem alkoholu jest wypłukanie z cytoplazmy i ściany komórkowej zastosowanych wcześniej barwników. Rodzaj reakcji po takim barwieniu bakterii dzieli je na Gram-dodatnie i Gram-ujemne. U bakterii Gram-dodatnich barwnik tworzy nierozpuszczalne związki z pewnymi komponentami cytoplazmy i ściany komórkowej. Bakterie Gram-ujemne nie reagują z zastosowanymi barwnikami, które przez to łatwo zostają wypłukane alkoholem. Jednak spośród bakterii pałeczkowatych tylko gatunki z rodzaju Clavibacter są Gram-dodatnie. Przedstawiciele rodzajów Agrobacterium, Erwinia, Pseudomonas i Xanthomonas są Gram-ujemne. Z tego powodu innymi kryteriami używanymi przy klasyfikowaniu bakterii do taksonów rangi rodzaju i niższych od rodzaju są cechy morfologiczne ich kolonii rozwiniętych na wyspecjalizowanych podłożach agarowych, ich własności fizjologiczne i biochemiczne oraz wyniki testów serologicznych i badań molekularnych. Wśród bakterii wyróżnia się również bakterie zdolne do przemieszczania się i bakterie nieruchliwe. Na podłożach agarowych większość bakterii tworzy kolonie śluzowate. Tylko przedstawiciele grupy Actinomycetes formują rozgałęzione strzępki przypominające strzępki grzybów.

Góra, od lewej: kolonie bakterii w kulturach agarowych (1-3), komórki bakterii wybarwione metodą złożoną Grama (4); dół: morfologia przedstawiciela Actinomycetes

 

Obecnie stosowane kryteria dzielą bakterie patogeniczne następująco:

Nadkrólestwo: PROKARYOTA: organizmy zawierające materiał genetyczny (DNA) nie zorganizowany w jądrze.      
  Królestwo: BACTERIA: mają błonę komórkową i ścianę komórkową.      
    Grupa I: Gram-ujemne, tlenowce, pałeczki i ziarniaki.      
     
Rodzina: Pseudomonadaceae
     
     
Rodzaje: Pseudomonas, pałeczki z jedną lub wieloma rzęskami umiejscowionymi na biegunie. Kolonie białe do żółtych. Zawartość DNA [udział guaniny (G) + cytozyny (C)] wynosi 58-70 mol%.
     
Xanthomonas, pałeczki z jedną rzęską umiejscowioną na biegunie. Kolonie żółte. Zawartość DNA (G+C) wynosi 63-71 mol%.
     
Rodzina: Rhizobiaceae
     
Rodzaj: Agrobacterium, pałeczki z rzadkimi rzęskami umiejscowionymi bocznie. Kolonie białe, rzadko żółte.
    Grupa II: Gram-ujemne, względne beztlenowce, pałeczki
     
Rodzina: Enterobacteriaceae
     
Rodzaj: Erwinia, rzęski peritrichalne (dookoła urzęsione). Kolonie białe lub żółte.
    Grupa III: Gram-dodatnie, pałeczki.
     
Rodzaj: Clavibacter. Obejmuje najbardziej znaczące bakterie patogeniczne roślin, pierwotnie zaklasyfikowane do rodzaju Corynebacterium. Nieruchliwe, pleomorficzne pałeczki, często przyjmujące kształt klina (litery V). Obligatoryjne tlenowce. Zawartość DNA (G+C) wynosi 70±5 mol%. Niektóre gatunki rosną wolno i tylko na wyspecjalizowanych podłożach.
    Grupa IV. Actinomycetes. Bakterie tworzące rozgałęzione strzępki.
     
Rodzaj: Streptomyces. Gram-dodatnie, kolonie z łańcuszkami zarodników nie posiadającymi zdolności poruszania się. Zawartość DNA (G+C) wynosi 72,2 mol%.

Większość bakterii patogenicznych rozwija się głównie pasożytniczo wewnątrz rośliny gospodarza, posiadając niewielką zdolność utrzymania się jako saprotrofy w martwych resztkach roślin lub w glebie. Do bakterii rozwijających się pasożytniczo wewnątrz rośliny należy np. Erwinia amylovora, sprawca zarazy ogniowej wielu gatunków roślin z rodziny Rosaceae. Inne bakterie rozwijają się głównie poza żywą rośliną. Do nich należą np. Agrobacterium tumefaciens, sprawca guzowatości korzeni, i Streptomyces scabies, wywołujące parcha zwykłego ziemniaka, które są typowymi organizmami glebowymi. Bakterie mogą również przeżywać w nasionach, innych częściach roślin lub owadach glebowych. Bakterie związane z roślinami mogą utrzymywać się epifitycznie (na powierzchni roślin), w kwiatach, ranach i ich wydzielinach lub endofitycznie (wewnątrz porażonych komórek lub tkanek).

Bakterie powodują głównie mokre zgnilizny, zgorzele i guzowatości zaatakowanych organów. Streptomyces scabies jest sprawcą parcha bulw ziemniaka, powodując suchą zgnilizne i wykruszanie się tkanki bulw.

Objawy chorobowe wywoływane przez bakterie chorobotwórcze, góra i dół: mokre zgnilizny
Objawy chorobowe wywoływane przez bakterie chorobotwórcze, góra: zgorzel pędów; dół: zgorzel kwiatów
Objawy chorobowe wywoływane przez bakterie chorobotwórcze: guzowatości
Parch zwykły ziemniaka (Streptomyces scabies)

Bakterie rozprzestrzeniają się głównie przy udziale wody, porażonych organów roślin, owadów, innych zwierząt i ludzi.

Ochrona roślin przed bakteryjnymi przyczynami chorób na ogół jest bardzo trudna. Obejmuje ona zespół różnych przedsięwzięć, w tym: (1) używanie wolnych od bakterii nasion, bulw i sadzonek, (2) niszczenie części lub całych porażonych roślin, (3) stosowanie optymalnego nawożenia i nawadniania, (4) wykorzystywanie roli zmianowania w przerywaniu ciągłości roślin gospodarzy, (5) odkażanie podłoża, (6) używanie środków chemicznych - spośród preparatów chemicznych zalecanych do stosowania przeciw sprawcom chorób bakteryjnych wymienia się przede wszystkim preparaty miedziowe, (7) stosowanie preparatu o nazwie Polagrocyna zawierającego komórki bakterii Agrobacterium radiobacter szczepu K-84 w celu ochrony korzeni roślin z rodziny Rosaceae przed Agrobacterium tumefaciens, sprawcą guzowatości korzeni.


Cel ćwiczenia

1.
Poznanie morfologii bakterii.
2.
Poznanie objawów chorobowych czarnej nóżki i mokrej zgnilizny bulw ziemniaka.
3.
Poznanie objawów chorobowych raka bakteryjnego topoli.
4.
Poznanie objawów chorobowych guzowatości korzeni i metod ochrony roślin przed sprawcą tej choroby.
5.
Poznanie objawów chorobowych guzowatości korzeni i bakteryjnej plamistość liści winorośli oraz metod ochrony winorośli przed sprawcami tej choroby.

Materiał

Atlas chorób ziemniaka i buraka. Preparaty mikroskopowe z komórkami bakterii z rodzajów Pseudomonas i Erwinia oraz strzępkami i zarodnikami Streptomyces scabies. Bulwy i rośliny ziemniaka z objawami odpowiednio mokrej zgnilizny i czarnej nóżki ziemniaka. Pędy topoli z objawami raka bakteryjnego topoli. Materiał zielnikowy z objawami guzowatości korzeni i bakteryjnej plamistość liści winorośli.


Ćwiczenie

1.

Wykorzystując preparaty mikroskopowe oznaczone literami A, B i C, określ na podstawie cech morfologicznych komórek bakterii i innych struktur ich przynależność rodzajową. W tym celu wykorzystaj klucz przedstawiony we wprowadzeniu do niniejszego tematu. Opisz i narysuj cechy morfologiczne poszczególnych bakterii, uwzględniając kształt i sposób zorganizowania komórek oraz obecność i umiejscowienie rzęsek. Ujawnienie rzęsek pod mikroskopem świetlnym jest możliwe po wcześniejszym wybarwieniu komórek bakterii.

2.
Na podstawie atlasu chorób ziemniaka i buraka oraz dostępnego materiału zielnikowego zapoznaj się z objawami chorobowymi wywołanymi przez sprawców mokrej zgnilizny i czarnej nóżki ziemniaka, raka bakteryjnego topoli i guzowatości korzeni. Wykorzystując wyniki obserwacji i dane literaturowe porównaj w tabeli te trzy choroby, uwzględniając nazwę choroby, nazwę łacińską czynnika chorobotwórczego, objawy makroskopowe choroby, źródło pierwotnej infekcji i metody zapobiegania oraz zwalczania sprawcy choroby.
3.
Wykorzystując materiał zielnikowy i internet, narysuj oraz opisz objawy chorobowe występujące na pędach i korzeniach winorośli porażonej sprawcą guzowatości winorośli oraz liściach zainfekowanych sprawcą bakteryjnej plamistości liści winorośli.
4.
Wykorzystując internet i/lub aktualne Zalecenia Ochrony Roślin, uzupełnij brakujące dane w tabeli podanej niżej.

Choroba
(sprawca)

Nazwa środka

Sposób działania [kontaktowy, interwencyjny (wgłębny),
systemiczny (układowy)]

Dawka/ha

Toksyczność

Karencja

Substancja czynna

Rodzaj zakłócanego procesu życiowego

Uwagi (zalecany sposób stosowania, przeciwskazania, ED50, LD50, ect.)

Guzowatość korzeni (Rhizobium radiobacter; =Agrobacterium tumefaciens)

Zaproponuj preparat
             

Guzowatość winorośli (Allorhizobium vitis)

Zaproponuj preparat
             
Bakteryjna plamistość liści winorośli (Pseudomonas syringae pv. syringae)
Zaproponuj preparat
             

Pytania i zadania

1.
Co jest podstawą podziału bakterii na Gram-ujemne i Gram-dodatnie?
2.
Jakie kryteria stosuje się przy systematyzowaniu bakterii?
3.
Co to jest patovar?
4.
Co oznacza skrót "subsp."? Scharakeryzuj tę jednostę taksonomiczną.
5.
Jaka jest zasadnicza różnica między cyklami rozwojowymi Erwinia carotovora subsp. atroseptica i E. c. subsp. carotovora?
6.
Jakie są źródła infekcji i w jaki sposób rozprzestrzeniają się bakterie patogeniczne roślin?
7.
Zapoznaj się z etiologią i metodami zapobiegania oraz zwalczania sprawców guzowatości korzeni i raka bakteryjnego topoli.
8.
Określ źródło pierwotnej i wtórnej infekcji winorośli przez sprawcę guzowatości winorośli i sprawcę bakteryjnej plamistości liści winorośli.
9.

Jak powstaje tumor (rak)?

10.

Wyjaśnij pojęcia hipertrofia i hiperplasia?

11.

Które z zalecanych metod ochrony winorośli przed sprawcą guzowatości winorośli są szczególnie ważne?

12.

Jakie objawy chorobowe, poza scharakteryzowanymi wyżej, wywołuje P. syringae pv. syringae na innych gatunkach roślin?